Szimulációs megoldások

A szimuláció alkalmazásával már a tervezés korai fázisában mérlegelhető különleges anyagok felhasználási lehetőségei, tervezhetővé válik a termék viselkedése, hogy a lehető legjobb teljesítmény biztosítva legyen, minden körülmények között.

A fejlesztők az új és innovatív termékükkel minél gyorsabban piacra akarnak kerülni. A fejlesztés közben számos olyan kihívással kell szembenézniük, amelyek túlmutatnak a funkcionális megfelelésen. Mi tudjuk, hogyan tarthatja kézben a terméke viselkedését, biztosíthatja a minőségét, miközben csökkentheti a fejlesztés költségét és rövidebb fejlesztési ciklus után vezetheti be termékét a piacra.

SIMULIA

Ahhoz, hogy a termékkel versenyelőnyt szerezzenek a piacon, a mérnökök kihasználják a valósághű szimulációban rejlő lehetőségeket. A cél mindig az optimális design, miközben csökken a függőség a fizikai tesztektől, növekszik a megbízhatóság, csökken a termékek tömege.

Szimulációs megoldások elektromos járművek fejlesztéséhez

Szimulációs megoldások elektromos járművek fejlesztéséhez

Jelenleg a világon számos autógyártó az elektromos járművek fejlesztésére elképesztő energiákat fordít.  Ahogy az éghajlatváltozással kapcsolatos aggodalmak növekednek, sürgősen meg kell találni a fosszilis tüzelőanyagok fogyasztásának csökkentésére szolgáló módszereket. Az elektromos járművek széleskörű bevezetése az egyik leghatékonyabb módja a szigorú környezetvédelmi követelmények teljesítésének.

Az elektromos járművek tervezésekor a mérnökök egyik fő aggodalma ugyanaz, mint a hagyományos autók tervezésekor: a zaj csökkentése

Az elektromos járművek természetesen csendesebbek lehetnek, mint a belső égésű motorral szerelt járművek, de a motorzaj hiánya miatt a többi zajforrás még hangosabbnak tűnik. Ami eddig fel sem tűnt, az egy csapásra lehet egy kellemetlen zajforrás. Ezentúl egy bizonyos sebesség felett ugyanazok a zajok fognak dominálni mindkét járműtípusnál:

  • szélzaj
  • a gumiabroncs gördüléséből származó zaj
  • erőátviteli zajok
  • az utastér komfortberendezéseinek zaja (pl.: ventilátorok hangja)

A zajforrások időben történő azonosításával és kijavításával csendesebb és olcsóbb konstrukciók lehetségesek már a fejlesztési fázisban, ezzel rövidítve a piacra jutás idejét, miközben a felhasználók számára magasabb minőséget lehet biztosítani.

A SIMULIA szimulációs eszközei segítenek a fejlesztőknek az optimális megoldások kidolgozásában azáltal, hogy lehetővé teszik számukra, hogy a vibrációkat és zajt már a fejlesztés korai szakaszában felmérjék, új kialakításokat és zajcsökkentési stratégiákat alkalmazzanak.

Ennek fontosságát és a különféle zajok emberi érzékelésre gyakorolt hatását az alábbi videó szemlélteti.

Zaj szimulációval az utastéren belül más új zajforrásokat is meg lehet vizsgálni, mint például az akkumulátor hűtőventilátorok és a frekvenciaváltók által okozott zajt.

A modern szimulációs eszközök megkönnyítik:

  •  a zajforrások azonosítását
  • a vibráció jellegének megállapítását
  • a konstrukciók optimalizálását jóval azelőtt, hogy a prototípus elkészülne